Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), çalışan sayısı yıllık 250 kişiden az olan ve yıllık mali bilançosu 40 milyonun üzerine çıkmayan işletmelerdir. Türkiye’de KOBİ’ler 3 farlı şekilde sınıflandırılmaktadır: Mikro ölçekli, küçük ölçekli ve orta ölçekli işletmeler. Mikro ölçekli işletmeler, çalışan sayısı 10’dan az, yıllık net satış hasılatı 1 milyonu aşmayan; küçük ölçekli işletmeler, çalışan sayısı 50’den az ve yıllık net satış hasılatı 8 milyonu aşmayan; orta ölçekli işletmeler ise çalışan sayısı 250 kişiden az ve yıllık mali bilanço toplamı 40 milyonu aşmayan işletmelerdir.
KOBİ olmak için gerekenler nelerdir?
Bir işletmenin KOBİ sayılması için öncelikle çalışan sayısı kriterlerine uyması ve bağımsızlık ölçülerine uygun olarak hareket etmesi (sermaye hissesinin %25’en az olması) gerekmektedir. Ek olarak, yıllık bilançosu, belirlenen değerleri aşmamalıdır. Bu kriterlerin yanı sıra teknolojik gelişmelere açık olan, az yatırımla çok üretim yapan ve üretim çeşitliliği üst seviyede olan KOBİ’lerin, diğerlerine oranla daha fazla gelecek vadettiği de unutulmamalıdır.
KOBİ Olmak için Gereken Belgeler
Bir işletme açacak olanların merak ettiklerinin başında gelir KOBİ olmak için gereken belgelerin neler olduğu. Türkiye’de yeni açılacak olan işletmelere, ekonomik kalkınmanın gelişmesi amacıyla birçok kanaldan destek verilmektedir. Bu destekçilerin başında ise KOSGEB ve bankalar gelmektedir. Tabii ki desteklerden yararlanmak için KOBİ olduğunuzu belgelerle kanıtlamanız gerekiyor! KOBİ olmak için iş yer açma belgenizin olması şart. İş yeri vaziyet planı ve iş yeri mimari projesi dilekçelerini doldurduktan sonra beyannamede bulunup bölge müdürlüklerine ilgili belgeleri ileterek iş yer açma ve kurma iznini alabilirsiniz. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğüne başvurarak gerekli çevre izinlerini de almalısınız. Başvurularınız ardından müfettişler gerekli incelemeleri yapmakta ve herhangi bir sorun bulunmaması durumda en geç 30 gün içerisinde iş yeri açma talebiniz olumlu bir şekilde sonuçlanmaktadır.
Başvuru Sırasında Gerekli Belgeler
Gerekli tesisat projeleri Tapu ve kira kontratları İmza sirküleri Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Vergi levhası İş yeri vekilinin veya yetkili kişinin kimlik fotokopisi
KOBİ olmak için gereken şartları yerine getirdiğinizde artık siz de birer KOBİ’siniz!
Kaynak:http://www.bankaciyim.net/haber/3557/nasil-kobi-olunur-kobi-olmak-icin-gereken-sartlar.htmlhttp://www.bankaciyim.net/haber/3558/kobi-olmak-icin-gereken-belgeler.html